Sałatka z wędzoną rybą i ziemniakami
Często kupujemy wędzone ryby i brakuje nam pomysłów, jak je wykorzystać. Poniżej przepis na prostą sałatkę, w której idealnie sprawdzi się mięso z makreli, dorsza, czy halibuta.

Składniki
- wędzona ryba (np. makrela, dorsz) 250 gram
- ugotowane ziemniaki - 3 sztuki
- ogórek kiszony lub małosolny
- 1 cebula
- szczypiorek
- jabłko
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka chrzanu
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Rybę oczyścić z ości. Ziemniaki, ogórka, jajka i cebulę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Z majonezu, soku z cytryny i chrzanu przygotować sos. Połączyć wszystkie składniki.
Zobacz także: