Sałatka ze śledziem
Sprawdzi się idealnie jako przystawka wigilijna.

Składniki
- 5 filetów śledziowych
- 2 cebule czerwone
- por
- 2 winne jabłka
- 3 pietruszki
- 4 marchewki
- 3 ziemniaki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pół szklanki majonezu
- mały pojemnik jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
1. Filety śledziowe moczymy około pół godziny, po czym je osączamy z wody. Pietruszkę i marchew gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy ziemniaki w mundurkach, a po wystudzeniu obieramy ze skórki.
2. Śledzie kroimy w kostkę, cebule i pory w półplasterki, a pozostałe warzywa, obrane jabłka oraz jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. W szklanej salaterce układamy warstwami: cebulę, jabłko, śledzie, ziemniaki, por, pietruszkę, jajka oraz marchewkę. Lekko oprószamy solą i pieprzem.
4. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami. Powstałym sosem polewamy sałatkę i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dekorujemy plasterkami jajka, porem, marchewką i łyżką majonezu.
Zobacz także: