Reklama

Sałatka ze śledziem

Sprawdzi się idealnie jako przystawka wigilijna.

Składniki

  • 5 filetów śledziowych
  • 2 cebule czerwone
  • por
  • 2 winne jabłka
  • 3 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pół szklanki majonezu
  • mały pojemnik jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Filety śledziowe moczymy około pół godziny, po czym je osączamy z wody. Pietruszkę i marchew gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy ziemniaki w mundurkach, a po wystudzeniu obieramy ze skórki. 

2. Śledzie kroimy w kostkę, cebule i pory w półplasterki, a pozostałe warzywa, obrane jabłka oraz jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

3. W szklanej salaterce układamy warstwami: cebulę, jabłko, śledzie, ziemniaki, por, pietruszkę, jajka oraz marchewkę. Lekko oprószamy solą i pieprzem. 

Reklama

4. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami. Powstałym sosem polewamy sałatkę i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dekorujemy plasterkami jajka, porem, marchewką i łyżką majonezu.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy