Sałatka ziemniaczana z bryndzą
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 5 jajek
- 20 dag bryndzy (lub innego ostrego sera)
- 1 pęczek rzodkiewek
- 30 dag pomidorów cherry
- 2 cebule
- 1/2 sałaty lodowej
- 1-2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- sól, pieprz, cukier, liście laurowe l kiełki (np. rzeżuchy) do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, gotować 20 min w osolonej wodzie, obrać, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na połowie oleju, dodać 2-3 liście laurowe, posypać 1 łyżką cukru, wlać bulion i ocet, dusić 10 min, doprawić do smaku.
Ziemniaki zalać sosem, odstawić, by się wchłonął. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, posiekać. Rzodkiewki, pomidory i sałatę pokroić, ser pokruszyć.
Składniki wymieszać, doprawić, posypać kiełkami, polać pozostałym olejem.
Czytaj także: