Sałatka ziemniaczana ze śledziem
Do Świąt jeszcze trochę czasu, ale warto już zaczerpnąć inspiracji, co przygotować na wigilijny stół.

Składniki
- 4 ziemniaki
- 4 buraki
- 4 filety śledzia w occie
- 5 jaj
- 2 marchewki
- cebula
- 6 łyżek majonezu
- mały jogurt naturalny
- sól
- pieprz
- natka pietruszki albo szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki, buraki i marchew dokładnie szorujemy i gotujemy na parze ze skórką. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie cienko obieramy.
2. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a buraczki i marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach do osobnych salaterek. Cebulę drobno siekamy, śledzie kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka siekamy nożem lub rozdrabniamy widelcem. Białka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Majonez łączymy z jogurtem. Dwie łyżki sosu mieszamy z ziemniakami i doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. W płaskiej formie ceramicznej lub na półmisku układamy cienką warstwę ziemniaków. Na niej rozkładamy śledzie, smarujemy majonezem i przykrywamy warstwą cebuli. Ponownie smarujemy resztą majonezu. Jako ostatnią warstwę układamy pasami buraczki, marchewkę i jajka. Sałatkę możemy udekorować natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także: