Reklama

Sałatki na letnie grillowanie

Właściwie dobrane składniki.

Sałatka ziemniaczana

Składniki

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 4 ogórki świeże lub małosolne
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • kilka rzodkiewek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu

 Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Odcedź, ostudź i pokrój w kostkę. Ogórki i rzodkiewki też pokrój w większe kawałki. Koperek i cebulę posiekaj, dodaj do pozostałych składników sałatki. Wymieszaj majonez z musztardą,  dodając stopniowo olej, a na końcu  sok z cytryny. Sos dopraw solą i zalej nim sałatkę. Delikatnie wymieszaj i odrobinę schłodź przed podaniem.

Sałatka ogórkowo-pomidorowa

Choć świeżego ogórka nie należy łączyć  z pomidorami, bo w tym zielonym warzywie znajduje się enzym -  askorbinaza, która rozkłada witaminę C, znajdującą się w pomidorach, to jednak jest rozwiązanie. Wystarczy świeży zamienić na kiszony  i już można cieszyć się tym zielono-czerwonym duetem. Do tego odrobina poszatkowanej cebuli, ulubionych przypraw, parę kropel oliwy i mamy szybki oraz zdrowy dodatek do potraw z grilla.

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy