Sałatki na letnie grillowanie
Właściwie dobrane składniki.

Sałatka ziemniaczana
Składniki
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 4 ogórki świeże lub małosolne
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- kilka rzodkiewek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majonezu
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Odcedź, ostudź i pokrój w kostkę. Ogórki i rzodkiewki też pokrój w większe kawałki. Koperek i cebulę posiekaj, dodaj do pozostałych składników sałatki. Wymieszaj majonez z musztardą, dodając stopniowo olej, a na końcu sok z cytryny. Sos dopraw solą i zalej nim sałatkę. Delikatnie wymieszaj i odrobinę schłodź przed podaniem.
Sałatka ogórkowo-pomidorowa
Choć świeżego ogórka nie należy łączyć z pomidorami, bo w tym zielonym warzywie znajduje się enzym - askorbinaza, która rozkłada witaminę C, znajdującą się w pomidorach, to jednak jest rozwiązanie. Wystarczy świeży zamienić na kiszony i już można cieszyć się tym zielono-czerwonym duetem. Do tego odrobina poszatkowanej cebuli, ulubionych przypraw, parę kropel oliwy i mamy szybki oraz zdrowy dodatek do potraw z grilla.