Satay z sosem orzeszkowym
Satay to malajsko-indonezyjskie danie na bazie grillowanych kawałków mięsa nadzianych na patyczki. Smakuje idealnie z sosem orzeszkowym.
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w długie, wąskie paski. Imbir wymieszaj z sosem sojowym, sokiem cytrynowym, curry, szczyptą soli i pieprzu. Do mieszanki włóż kawałki mięsa. Przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.
2. Orzeszki drobno posiekaj. Papryczkę chili rozkrój i drobno potnij. W rondelku podgrzej masło orzechowe. Wsyp orzeszki. Mieszając, wlewaj śmietanę. Włóż papryczkę. Dopraw solą, pieprzem i pastą paprykową. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
3. Zamarynowane mięso nabij na patyczki do szaszłyków. Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzej odrobinę oliwy. Włóż mięso i smaż kilka minut z obu stron. Satay podawaj z ciepłym sosem.
Zobacz także: