Satay z sosem orzeszkowym
Satay to malajsko-indonezyjskie danie na bazie grillowanych kawałków mięsa nadzianych na patyczki. Smakuje idealnie z sosem orzeszkowym.
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 2 łyżki startego imbiru
- 50 ml sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta curry
- sól, pieprz, oliwa
na sos
- 50 g masła orzechowego
- 50 g solonych orzeszków ziemnych
- 250 ml śmietanki 36 proc.
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka pasty paprykowej
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w długie, wąskie paski. Imbir wymieszaj z sosem sojowym, sokiem cytrynowym, curry, szczyptą soli i pieprzu. Do mieszanki włóż kawałki mięsa. Przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.
2. Orzeszki drobno posiekaj. Papryczkę chili rozkrój i drobno potnij. W rondelku podgrzej masło orzechowe. Wsyp orzeszki. Mieszając, wlewaj śmietanę. Włóż papryczkę. Dopraw solą, pieprzem i pastą paprykową. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
3. Zamarynowane mięso nabij na patyczki do szaszłyków. Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzej odrobinę oliwy. Włóż mięso i smaż kilka minut z obu stron. Satay podawaj z ciepłym sosem.
Zobacz także: