Schab faszerowany
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego,
- cebula
- 3 garście posiekanej kapusty
- 1/2 kg pieczarek
- czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu winnego
- olej
Mieszam sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem i octem winnym. Nacieram nim schab i odstawiam na noc do lodówki. Grzyby kroję na kawałki, cebulę siekam.
Wrzucam je na rozgrzany na patelni olej razem z kapustą, doprawiam pieprzem, solą i smażę 10 minut. Farsz dzielę na pół. Do jednej części dodaję paprykę pokrojoną w paski.
W schabie wycinam kieszeń i nakładam w nią farsz z papryką. W naczyniu żaroodpornym układam pozostałe grzyby, a na nich mięso. Piekę pod przykryciem 70 minut w 180ºC. Kroję w plastry.