Schab słodko-kwaśny
Smak Azji.
![Schab słodko-kwaśny](https://i.iplsc.com/0006FJRSP3DKPU69-C322-F4.webp)
Składniki
- 300 g ryżu
- 500 g schabu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżki octu winnego
- 1 białko
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 puszka ananasów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- ½ pęczka posiekanego szczypioru
- kiełki lucerny
- olej
- sól
- pieprz
1. Umyte mięso pokrój w paski. W misce rozmąć białko, dodaj sos sojowy, wódkę i ocet, wymieszaj. Marynatą zalej mięso. Odstaw na 30 min. Papryczkę chili pokrój w plasterki, ananasy w kostkę, a cebulę w piórka.
2. Ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Do mąki kukurydzianej dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, wymieszaj. Na patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć osączone z marynaty mięso, obsmaż na rumiano. Przełóż do miseczki.
3. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek, paprykę oraz imbir, smaż na średnim ogniu, ciągle mieszając, ok. 3 min. Dodaj 150 ml soku z ananasa, miód, koncentrat oraz mąkę kukurydzianą, wymieszaj. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj ananasa i usmażone mięso. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem, posypane kiełkami i szczypiorem.
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 380 kilokalorii