Schab w gęstym pomarańczowym sosie

Przepis Jana Kuronia. Do tego dania wykorzystaj produkty ze swojej spiżarni. Co najwyżej kup pod domem pomarańcze i szałwię (może być suszona).

Schab w gęstym pomarańczowym sosie
Schab w gęstym pomarańczowym sosiemateriały prasowe

Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 6 kawałków schabu
- odrobina sosu sojowego jasnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżej siekanej szałwii + 6 listków
- sól, pieprz

Sos:
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki lub mała cebula
- 2 pomarańcze pokrojone w cząstki
- 2 łyżki marmolady z pomarańczy
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- sól, pieprz

Mięso zamarynuj w czosnku, soli, pieprzu i posiekanej szałwii. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie obsmaż schab na oleju na złoty kolor (przy przewracaniu na drugą stronę połóż pod kotlety po listku szałwii). Zawiń w folię aluminiową i odstaw na bok.

Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj masło i zeszklij na nim pokrojone w kostkę szalotki, dodaj tymianek. Następnie dołóż pokrojone pomarańcze, marmoladę oraz bulion.

Całość zredukuj na małym ogniu o połowę. Do sosu przełóż mięso i duś całość kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.

Jan Kuroń - "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia"
Jan Kuroń - "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia"materiały prasowe
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas