Reklama

Reklama

Schab w gęstym pomarańczowym sosie

Przepis Jana Kuronia. Do tego dania wykorzystaj produkty ze swojej spiżarni. Co najwyżej kup pod domem pomarańcze i szałwię (może być suszona).

Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 6 kawałków schabu
- odrobina sosu sojowego jasnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżej siekanej szałwii + 6 listków
- sól, pieprz

Sos:
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki lub mała cebula
- 2 pomarańcze pokrojone w cząstki
- 2 łyżki marmolady z pomarańczy
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- sól, pieprz

Mięso zamarynuj w czosnku, soli, pieprzu i posiekanej szałwii. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Reklama

Po tym czasie obsmaż schab na oleju na złoty kolor (przy przewracaniu na drugą stronę połóż pod kotlety po listku szałwii). Zawiń w folię aluminiową i odstaw na bok.

Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj masło i zeszklij na nim pokrojone w kostkę szalotki, dodaj tymianek. Następnie dołóż pokrojone pomarańcze, marmoladę oraz bulion.

Całość zredukuj na małym ogniu o połowę. Do sosu przełóż mięso i duś całość kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje