Schab w sosie szałwiowym
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka masło
- 1/2 starta skórka cytryny
- 1 szklanka białe wytrawne wino
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 4 kotlety schabowe z kością
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 łyżka posiekana szławia
- papryczka chili
10 min
3-4 osób
Chili umyj i oczyść z gniazda nasiennego. Następnie posiekaj i wymieszaj z winem, szałwią i skórką z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Do marynaty włóż mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Czosnek obierz i pokrój cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Włóż zamarynowane kotlety i smaż po 2 minuty z każdej strony (mięso pozostanie soczyste, gdy kotlety włożysz na mocno rozgrzany tłuszcz).
Do zrumienionych kotletów dodaj plasterki czosnku oraz łyżeczkę masła. Wlej marynatę i duś, aż mięso będzie miękkie.
Kotlety podawaj ze smażonymi kawałkami ziemniaków, polane sosem ze smażenia.