Reklama

Schab w sosie szałwiowym

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • 2 ząbki czosnek
  • 1 łyżeczka masło
  • 1/2 starta skórka cytryny
  • 1 szklanka białe wytrawne wino
  • 1/2 łyżeczki pieprz
  • 4 kotlety schabowe z kością
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 łyżka posiekana szławia
  • papryczka chili

Chili umyj i oczyść z gniazda nasiennego. Następnie posiekaj i wymieszaj z winem, szałwią i skórką z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.

Do marynaty włóż mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Czosnek obierz i pokrój cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Włóż zamarynowane kotlety i smaż po 2 minuty z każdej strony (mięso pozostanie soczyste, gdy kotlety włożysz na mocno rozgrzany tłuszcz).

Do zrumienionych kotletów dodaj plasterki czosnku oraz łyżeczkę masła. Wlej marynatę i duś, aż mięso będzie miękkie.

Reklama

Kotlety podawaj ze smażonymi kawałkami ziemniaków, polane sosem ze smażenia.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy