Schab z sosem żurawinowym
Znana potrawa z pysznym sosem.

Składniki
- 30 dag żurawiny
- 2 jabłka
- 2 czerwone cebule
- kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- łyżeczka cynamonu w proszku
- 3 łyżki brązowego cukru
- pół szklanki czerwonego octu winnego
- 2 kg schabu
- czosnek
- pieprz
- oliwa
- sól
- tymianek
Schab umyj i odsącz przy pomocy papierowego ręcznika. Przełóż do miski i dopraw solą oraz pieprzem.Następnie polej oliwą, posyp tymiankiem i połową posiekanego czosnku. Odstaw na noc do zamarynowania.Na patelni podsmaż mięso na złoty kolor. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut. Piecz w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i nakryj folią aluminiową. Jabłka obierz i drobniutko pokrój. Dodaj pokrojone w kostkę cebule, resztę czosnku, żurawinę, plasterki imbiru i pozostałe składniki. Gotuj 10 minut, następnie zmniejsz ogień i duś 1,5 godziny pod przykryciem.Gdy zgęstnieje, podawaj z mięsem.Zobacz także: