Schab ze śliwką i rodzynkami
Schab możesz nadziać także suszonymi morelami albo żurawiną. Podawaj go z makaronem, np. szerokimi wstążkami.
Składniki na 4-6 porcji: 1 kg schabu, 5 cebul, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka rodzynek sułtanek, 6 łodyg selera naciowego, 300 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Seler umyć, osuszyć, listki odłożyć do dekoracji, łodygi pokroić, wymieszać z rodzynkami i posiekanymi śliwkami.
Schab umyć, osuszyć, naciąć w środku za pomocą cienkiego noża, natrzeć solą, pieprzem, wypełnić selerem i owocami.
Cebule obrać z łupin, pokroić w ćwiartki, podsmażyć na oliwie z posiekanym czosnkiem, zalać winem, doprawić solą i pieprzem, poddusić. 4 Schab wraz z cebulą umieścić w rękawie do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu pokroić w plastry, polać sosem. Świetnie smakuje nie tylko jako danie obiadowe, ale i jako zimna przekąska.