Schabowy przekładaniec
Mięso na obiad? Takiego nie jedliście.
Cebule obrać, jedną odłożyć, resztę pokroić w pierścionki. Czosnek obrać, drobno posiekać. Wymieszać cebulę i czosnek z 2 łyżkami oliwy, łyżeczką cukru, łyżką słodkiej papryki, 2 łyżeczkami soli i ziołami.
Marynowaną paprykę odcedzić, pokroić w kostkę, dodać do mieszanki.
Na blasze rozłożyć sznurek do obwiązywania mięsa. Ułożyć na nim 3 plastry boczku (obok siebie), na nich kotlet, warstwę mieszanki cebulowo-paprykowej, umyte liście bazylii, przykryć 3 plastrami boczku.
Powtarzać do wykorzystania składników.
Związać całość sznurkiem. Podlać bulionem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 150 min.
Pozostałą cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory, doprawić do smaku.
Gotować na średnim ogniu przez ok. 10 min, często mieszając. Pieczeń udekorować świeżą