Sekret idealnych klusek śląskich. Magda Gessler poleca metodę 1:4

Kluski śląskie w wielu domach pojawiają się bardzo często. To świetny dodatek do potraw mięsnych, ale równie dobrze smakują oddzielnie. By były idealne, trzeba mieć na uwadze odpowiednie proporcje składników. Okazuje się, że dzięki polecanej przez Magdę Gessler metodzie zawsze wychodzą doskonałe. Oto co trzeba zrobić.

Kluski śląskie należy gotować w osolonej, wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię
Kluski śląskie należy gotować w osolonej, wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię123RF/PICSEL

Patent Magdy Gessler na idealne kluski śląskie

By jednak wyszły elastyczne i nie za twarde trzeba mieć na uwadze ważną kwestię. Otóż istotne jest, by mąka stanowiła 1/4 objętości ziemniaków.

By wyliczyć te proporcje, warto wypróbować ten prosty sposób. Najprościej jest przełożyć ziemniaki do jednego naczynia i podzielić je na równe cztery części. Jedną z nich należy odłożyć do innej miski i w miejsce po ziemniakach wsypać mąkę. W ten sposób można dokładnie odmierzyć składniki i mieć pewność, że kluski wyjdą delikatne i rozpływające się w ustach.

Do przygotowanie klusek śląskich wystarczą zaledwie cztery składniki - ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka i sól
Do przygotowanie klusek śląskich wystarczą zaledwie cztery składniki - ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka i sól123RF/PICSEL

Przepis Magdy Gessler na kluski śląskie

Kluski śląskie pasują do dań mięsnych i sosów, ale równie dobrze spisują się jako samoistna potrawa. W wielu domach pojawiają się na obiad regularnie. Są tanie, proste w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. Przepis Magdy Gessler na kluski śląskie zakłada kilogram ziemniaków, 250 g mąki ziemniaczanej, jajko oraz sól.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki należy przecisnąć przez praskę, a następnie dodać mąkę i resztę składników. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać i z powstałej masy uformować małe kuleczki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.

Wystarczy w nich zrobić charakterystyczną dziurkę i gotowe. Kluski śląskie należy gotować w osolonej, wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

***

„Ewa gotuje”: PoleśnikiPolsat