Sekrety kruchego ciasta
Sprawdź, co zrobić, żeby zawsze ci wyszło.
Przygotowując ciasto kruche, 1/4 ilości masła (margaryny) przewidzianego w przepisie możesz zastąpić trzema łyżeczkami kwaśnej śmietany albo gęstego naturalnego jogurtu.
Tym sposobem uzyskasz ciasto lżejsze i subtelniejsze w smaku. Żeby zmniejszyć kaloryczność wypieku, połowę przewidzianej mąki pszennej zastąp krupczatką.
Kruche babeczki najlepiej upiec dzień wcześniej, aby przestygły. Jeżeli bitą śmietanę, krem budyniowy czy świeże owoce nałożysz do ciepłych babeczek, ciasto zwilgotnieje, straci na smaku i na wyglądzie. Nim wyłożysz owoce na surowe ciasto, posyp je manną - w cieście nie zrobi się zakalec.
Doświadczone gospodynie do zagniatanych składników dodają skórkę otartą z 1/2 cytryny oraz łyżkę tłustego twarogu - czyni on wypiek delikatniejszym. I smaczniejsze, i bardziej kruche będzie ciasto, które wzbogacimy trzema łyżkami kokosowych wiórków.
Zobacz także: