Reklama

Serduszka z lukrem

Składniki na ciastka

  • 20 dag mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • barwnik spożywczy

1.Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć. Skórkę otrzeć, sok wycisnąć, przecedzić przez gęste sito. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiekać z zimnym masłem, wbić jajko, dodać skórkę i sok, wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą, włożyć na ok. pół godziny do lodówki, potem rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. 

2. Foremkami do pierniczków wykrawać serduszka. Ciasteczka rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec, aż się zrumienią, ok. 10-12 min w temp. 180°C. 

3. Przygotować lukier: cukier puder przesiać przez sitko, dolać sok i parę kropli barwnika, ucierać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, należy dodać soku lub wody. Jeśli za rzadki - dosypać cukru pudru. Nakładać lukier na ciasteczka. Uwaga - na ciepłych zasycha bardzo szybko, więc lepiej zabrać się za dekorowanie, gdy dobrze wystygną.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy