Serduszka z lukrem
1.Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć. Skórkę otrzeć, sok wycisnąć, przecedzić przez gęste sito. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiekać z zimnym masłem, wbić jajko, dodać skórkę i sok, wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą, włożyć na ok. pół godziny do lodówki, potem rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką.
2. Foremkami do pierniczków wykrawać serduszka. Ciasteczka rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec, aż się zrumienią, ok. 10-12 min w temp. 180°C.
3. Przygotować lukier: cukier puder przesiać przez sitko, dolać sok i parę kropli barwnika, ucierać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, należy dodać soku lub wody. Jeśli za rzadki - dosypać cukru pudru. Nakładać lukier na ciasteczka. Uwaga - na ciepłych zasycha bardzo szybko, więc lepiej zabrać się za dekorowanie, gdy dobrze wystygną.
Zobacz także: