Serniczek na pumperniklu
1. Pumpernikiel rozgniatamy na drobne kawałki i podgrzewamy na patelni z 50 g cukru, mieszamy. Roztapiamy masło, studzimy i dodajemy do pumpernikla. Zagniatamy ciasto, a następnie wykładamy nim dno tortownicy. Chłodzimy 30 minut.
2. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Ubijamy śmietanę kremówkę. Kwaśną śmietanę łączymy z twarogiem, opakowaniem cukru waniliowego i 90 g cukru, aby powstała gładka masa. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, a także stopniowo bitą śmietanę i rozpuszczoną żelatynę, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy górę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
3. Wydrylowane wiśnie gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, aż sok odparuje i powstanie gęsty syrop, studzimy.
4. Wyjęty z tortownicy sernik polewamy syropem wiśniowym, dekorujemy wiśniami czy innymi owocami, np. jagodami.