Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Twaróg mielimy i dodajemy do niego masę maślaną, mąkę kukurydzianą, sodę, budyń i miksujmy, by składniki się połączyły. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową.
Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. 250 g truskawek myjemy, osuszamy, odcinamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do tortownicy i na nie wykładamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy około 65 minut w 175ºC. Gdyby wierzch za bardzo się spiekał, przykrywamy formę folią aluminiową. Ciasto studzimy w piekarniku około 30 minut, nie otwierając drzwiczek. Następnie wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy, by ostygło.
Pozostałe truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Przekrawamy na ćwiartki lub połówki i układamy na wierzchu sernika. Dżem przekładamy do rondelka, dodajemy 3-4 łyżki wody i podgrzewamy, aby powstała niezbyt rzadka polewa, studzimy.
Ciasto przekładamy na paterę albo duży talerz, na wierzchu rozprowadzamy polewę truskawkową. Na koniec możemy jeszcze dodatkowo oprószyć sernik cukrem pudrem. Kroimy na porcje i podajemy do kawy lub herbaty.
Zobacz także: