Sernik Charlotta grzechu wart
Z nadziewanymi jabłuszkami.
Składniki
- 150 g masła
- 225 g cukru
- 225 g mąki
- 5 jajek
- 50 g płatków migdałów
- 100 g pierniczków
- 100 g żurawiny w słodkiej zalewie
- 5 małych jabłuszek (po ok. 125 g)
- 750 g mielonego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 torebki budyniu waniliowego
- 150 g marmolady morelowej
- tłuszcz do formy
- mąka do oprószenia stolnicy
Przygotowanie
Masło pokrój na kawałeczki. Dodaj do niego 75 g cukru, mąkę oraz 1 jajko. Posiekaj, szybko zagnieć (żeby nie ogrzewać ciasta rękami). Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie płatki migdałów zrumień na patelni bez tłuszczu - mieszaj, aby ich nie przypalić.
Pierniczki (bez polewy i nadzienia) pokrusz albo po prostu drobno posiekaj. Żurawinę osącz z zalewy, wymieszaj z 25 g migdałów oraz piernikowymi okruszkami. Jabłka umyj, osusz, ostrożnie wydrąż gniazda nasienne. Rób to bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić ścianek owoców. Wydrążone jabłka napełnij przygotowanym nadzieniem.
Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Ciasto przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką, rozwałkuj na placek o śr. 30 cm. Wylep nim spód i brzeg formy. Dobrze dociśnij dłonią.
Twaróg utrzyj z 150 g cukru i serkiem mascarpone. Wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz pozostałymi jajkami. Masę serową rozsmaruj na kruchym spodzie. Wciśnij w nią nadziane jabłuszka. Posyp pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 60 minut. Jeśli wierzch ciasta zbytnio się rumieni, przykryj je pod koniec pieczenia kawałkiem folii aluminiowej. Marmoladę podgrzej, posmaruj nią wierzch gotowego sernika. P
Zobacz także: