Sernik cytrynowo-kokosowy
Składniki
- 100 g + 3 łyżki wiórki kokosowe
- 500 g twarożek
- 600 g grecki jogurt
- 100 g nerkowce
- 200 g śmietanka kremówka
- 400 g daktyle
- 125 g płynny miód
- 8 płatów żelatyna
- olej do formy
- 6 łyżek sok z limonki
7 i wiecej osób
Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić, zmieszać z pokrojonymi daktylami, 100 g wiórków kokosowych i 4 łyżkami soku z limonki.
Wszystko zmiksować i umieścić w posmarowanej olejem formie (24x24 cm).
Docisnąć, aby powstał spód ciasta. Żelatynę namoczyć.
Jogurt, twarożek, miód i 2 łyżki soku z limonki dobrze wymieszać.
Żelatynę odcisnąć, roztopić, zmieszać najpierw z niewielką ilością, a następnie z resztą kremu.
Dodać bitą śmietanę i gdy masa zacznie się żelować, nałożyć na spód daktylowy.
Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce.
Uwolnić z formy i posypać wiórkami kokosowymi.