Sernik cytrynowy
Słodki sernik cytrynowy dla całej rodziny.
Składniki
na masę ciasteczkową
- 20 dag herbatników
- 12 dag roztopionego masła
na masę serową
- 30 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżek płynnego miodu
- 2 białka
- 3 cytryny
- 3 łyżki żelatyny
40 min
Przygotowanie
Pokruszone herbatniki rozdrobnij blenderem na piasek. Dodaj przestudzone masło,wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy, włóż do lodówki. Z cytryn wyciśnij sok i ewentualnie dolej wody - potrzebne będzie 150 ml płynu. W podgrzanym soku rozpuść żelatynę.
Białka ubij mikserem na sztywno. Twaróg zmiksuj z jogurtem oraz miodem. Następnie wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj. Boki tortownicy wyłóż połówkami plasterków cytryny i przelej do niej masę serową. Włóż do lodówki. Przed podaniem wierzch sernika możesz udekorować ubitą śmietanką, borówkami i plasterkami cytryny.
32/2016 Świat i Ludzie