Sernik cytrynowy

Słodki sernik cytrynowy dla całej rodziny.

Do masy można dodać 2 łyżki likieru cytr ynowego lub skórkę otartą z cytryn
Do masy można dodać 2 łyżki likieru cytr ynowego lub skórkę otartą z cytryn123RF/PICSEL

Składniki

na masę ciasteczkową

  • 20 dag herbatników
  • 12 dag roztopionego masła

na masę serową

  • 30 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 2 białka
  • 3 cytryny
  • 3 łyżki żelatyny
40 min

Przygotowanie

Pokruszone herbatniki rozdrobnij blenderem na piasek. Dodaj przestudzone masło,wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy, włóż do lodówki. Z cytryn wyciśnij sok i ewentualnie dolej wody - potrzebne będzie 150 ml płynu. W podgrzanym soku rozpuść żelatynę.

Białka ubij mikserem na sztywno. Twaróg zmiksuj z jogurtem oraz miodem. Następnie wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj. Boki tortownicy wyłóż połówkami plasterków cytryny i przelej do niej masę serową. Włóż do lodówki. Przed podaniem wierzch sernika możesz udekorować ubitą śmietanką, borówkami i plasterkami cytryny.

32/2016 Świat i Ludzie

Sałatka chlebowa z Bliskiego WschoduStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas