Sernik czekoladowy

Ma bogaty smak i aksamitną strukturę.

Udekoruj go świeżymi owocami
Udekoruj go świeżymi owocami123RF/PICSEL

Składniki

  • herbatniki kakaowe
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 320 g cukru
  • szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła

Prostokątną blachę o wymiarach 22x36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, jeden obok drugiego.

Śmietankę podgrzej razem z połamaną czekoladą, do momentu jej rozpuszczenia. Wystudź. Jajka krótko zmiksuj z cukrem, a następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj twaróg, mleko w proszku, kakao i przestudzoną śmietankę z czekoladą.

Masę wylej na herbatniki. Piecz ciasto ok. 80 minut w temperaturze 160˚C. Studź w wyłączonym piekarniku.

Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść z łyżką masła i polej przestudzony sernik, tworząc ozdobny wzór. Wstaw do lodówki.

Zobacz także:

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas