Sernik czekoladowy
Ma bogaty smak i aksamitną strukturę.
Składniki
- herbatniki kakaowe
- 500 ml śmietanki 30%
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 kg mielonego twarogu
- 6 jajek
- 320 g cukru
- szklanka mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
Prostokątną blachę o wymiarach 22x36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki, jeden obok drugiego.
Śmietankę podgrzej razem z połamaną czekoladą, do momentu jej rozpuszczenia. Wystudź. Jajka krótko zmiksuj z cukrem, a następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj twaróg, mleko w proszku, kakao i przestudzoną śmietankę z czekoladą.
Masę wylej na herbatniki. Piecz ciasto ok. 80 minut w temperaturze 160˚C. Studź w wyłączonym piekarniku.
Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść z łyżką masła i polej przestudzony sernik, tworząc ozdobny wzór. Wstaw do lodówki.
Zobacz także: