Sernik dyniowy
To doskonałe warzywo dla maluszków i seniorów. Jedzmy ją jak najczęściej

Składniki
na spód
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 140 g mąki
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki orzechów włoskich
na masę
- 1 kg twarogu sernikowego
- 300 g puree z pieczonej dyni
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 80 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- garść uprażonych pestek dyni i 2 łyżki miodu
Roztop masło i czekoladę. Wbij do miski jajka. Ubij je z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj roztopioną masę czekoladową i zmiksuj na jednolitą masę.
Wsyp mąkę, sól i znów zmiksuj. Wyłóż powstałym ciastem formę o średnicy 26 cm. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Piecz w 160 stopniach C przez 25 minut.
Do miski włóż twaróg, cukier, przesianą przez sito mąkę, cynamon, gałkę i cukier waniliowy, zmiksuj. Następnie dodaj jajka i znów ubij. Dołóż puree z dyni i śmietankę. Jeszcze raz zmiksuj.
Wyłóż masę serową na spód brownie i piecz przez 15 minut w 160 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz przez 60 minut. Udekoruj pestkami dyni wymieszanymi z miodem.Zobacz także: