Sernik kokosowy bez pieczenia
Wyśmienity, puszysty sernik na zimno na spodzie z maślanych herbatników. Co za smak!
Składniki
- 160 g herbatników maślanych
- 2 łyżki kakao
- 100 g masła
do dekoracji
- melisa cytrynowa
na masę serową
- 600 g sera białego
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki żelatyny
na mus
- 1 mango
- 1 galaretka cytrynowa
Przepis pochodzi z 333. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Ciasteczka pokruszyć do miski. Rozgnieść drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać kakao i wymieszać. Wlać roztopione masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 18-20 cm). Ubić. Schłodzić w lodówce.
Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Posłodzić, uperfumować ekstraktem waniliowym, wlać mleczko kokosowe i zmiksować.
Dodać wystudzoną żelatynę (wcześniej rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku). Ponownie zmiksować i przelać na herbatnikowy spód w tortownicy. Wstawić do lodówki.
Z mango wyciąć pestkę. Owoc obrać, pokroić i wrzucić do blendera. Wlać tężejącą galaretkę (wcześniej rozpuścić ją w 300 ml wrzątku) i zmiksować. Przelać na schłodzony sernik. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować melisą cytrynową.