Reklama

Sernik kokosowy bez pieczenia

Wyśmienity, puszysty sernik na zimno na spodzie z maślanych herbatników. Co za smak!

Składniki

  • 160 g herbatników maślanych
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła

Składniki do dekoracji

  • melisa cytrynowa

Składniki na masę serową

  • 600 g sera białego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny

Składniki na mus

  • 1 mango
  • 1 galaretka cytrynowa

Przepis pochodzi z 333. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pokruszyć do miski. Rozgnieść drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać kakao i wymieszać. Wlać roztopione masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (średnica 18-20 cm). Ubić. Schłodzić w lodówce.

Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Posłodzić, uperfumować ekstraktem waniliowym, wlać mleczko kokosowe i zmiksować.

Dodać wystudzoną żelatynę (wcześniej rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku). Ponownie zmiksować i przelać na herbatnikowy spód w tortownicy. Wstawić do lodówki.

Z mango wyciąć pestkę. Owoc obrać, pokroić i wrzucić do blendera. Wlać tężejącą galaretkę (wcześniej rozpuścić ją w 300 ml wrzątku) i zmiksować. Przelać na schłodzony sernik. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować melisą cytrynową. 

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: Sernik na zimno | ciasto bez pieczenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy