Sernik kokosowy z malinami
Słodycz wypieku zrównoważy lekko cierpki smak malin.
Składniki
- 35 dag malin
- 1 cytryna
- 4 jajka
- 12,5 dag białego cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 75 dag mielonego twarogu
- 125 ml mleka kokosowego
- 1 i 1/2 torebki budyniu wanilinowego (na 500 ml mleka)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- tłuszcz do tortownicy
1 godz. 30 min
12
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć z niej skórkę. Jajka ubić ze szczyptą soli, białym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać skórkę cytrynową i mleko kokosowe. Porcjami dokładać twaróg. Do masy serowej wsypać proszek budyniowy i dobrze całość wymieszać mikserem.
Tortownicę o śr. 24 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować połowę masy serowej. Posypać ją 30 dag malin i przykryć resztą masy serowej. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Po 60-65 minutach pieczenia wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi oraz brązowym cukrem. Piec jeszcze 15 minut. Wystudzony sernik udekorować pozostałymi.