Reklama

Sernik kokosowy z malinami

Słodycz wypieku zrównoważy lekko cierpki smak malin.

Czas przyrządzenia: 90 min
Składniki dla: 12

Składniki

  • 35 dag malin
  • 1 cytryna
  • 4 jajka
  • 12,5 dag białego cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 75 dag mielonego twarogu
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 1 i 1/2 torebki budyniu wanilinowego (na 500 ml mleka)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • tłuszcz do tortownicy

Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, zetrzeć z niej skórkę. Jajka ubić ze szczyptą soli, białym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać skórkę cytrynową i mleko kokosowe. Porcjami dokładać twaróg. Do masy serowej wsypać proszek budyniowy i dobrze całość wymieszać mikserem.

Tortownicę o śr. 24 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować połowę masy serowej. Posypać ją 30 dag malin i przykryć resztą masy serowej. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Po 60-65 minutach pieczenia wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi oraz brązowym cukrem. Piec jeszcze 15 minut. Wystudzony sernik udekorować pozostałymi.

Reklama
Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: sernik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy