Sernik lawendowo-miodowy z marcepanową kruszonką
Jeżeli nie masz dostępu do świeżej lawendy, możesz skorzystać z suszonych kwiatów.
Składniki na 8 - 10 porcji.
W garnuszku umieść kwiaty lawendy, zalej je śmietanką. Umieść garnuszek na gazie i zacznij go lekko podgrzewać. Na chwilę przed tym, jak śmietanka się zagotuje, wyłącz gaz i pozostaw wszystko na mniej więcej 30 minut, aby woń kwiatów przeniknęła każdą molekułę śmietanki. Po tym czasie przelej śmietankę przez sitko i odstaw na bok.
Masło utrzyj z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodaj twaróg i szybko ucieraj na gładką masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 jajku, a na koniec wlej lawendową śmietankę, wsyp 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dobrze zamieszaj.
Wylej masę do tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy sernik będzie w środku, zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz przez 60 - 70 minut, aż środek sernika się zetnie, a poruszony sernik zatrzęsie się jak galaretka. Wyjmij z pieca, ostudź, a następnie wstaw do lodówki na całą noc.
Przygotuj kruszonkę. Masło, marcepan, mąkę i cukier posiekaj razem w blenderze lub rozetrzyj między palcami do otrzymania kruszonki. Wysyp ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj w 160 stopni przez 10 - 15 minut, aż kruszonka się zrumieni. Wystudź i przesyp ją do szczelnego słoika.
Przygotuj pieczone brzoskwinie. Pokrój owoce na ćwiartki. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polej miodem. Zapiekaj około 20 minut w 120 stopniach. Przed podaniem posyp sernik marcepanową kruszonką, udekoruj pieczonymi brzoskwiniami i kwiatami lawendy.
Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".