Sernik marmurkowy
Różowe ciasto, które nie tylko pięknie wygląda na stole, ale i dobrze smakuje. Zobacz, jak je zrobić.

Składniki
na spód:
- 100 g roztopionego masła
- 150 g biszkoptów
- 75 g ciasteczek amaretti
ponadto:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki likieru migdałowego lub esencja migdałowa
- 300 g śmietanki kremówki 30 proc.
- 130 g malin
- 60 g ciemnej czekolady
- 40 g ciasteczek amaretti

Przygotowanie:
1. Biszkopty i amaretti rozdrobnij blenderem. Wymieszaj z masłem. Masę wyłóż na spód tortownicy. Wstaw do lodówki.
2. Do miski wrzuć jajka, żółtka oraz cukier. Ubijaj w kąpieli wodnej przez ok. pięć minut, aż cukier się rozpuści. Mascarpone zmiksuj z likierem lub kilkoma kroplami esencji. Śmietankę ubij na sztywno. Mascarpone wymieszaj z wystudzoną masą jajeczną i śmietanką.
3. Maliny rozdrobnij blenderem. 35 g ciasteczek amaretti pokrusz. 40 g czekolady zetrzyj na tarce. Masę serową podziel na trzy części. Jedną wstaw do zamrażarki. Do drugiej części masy dodaj mus malinowy a do trzeciej amaretti i czekoladę. Masę malinową i ciasteczkową naprzemiennie wykładaj na ciasteczkowy spód. Wstaw do zamrażarki na ok. pięć godzin. Udekoruj kulkami zamrożonego kremu, malinami, amaretti i startą czekoladą.
Zobacz także: