Sernik marmurkowy

Różowe ciasto, które nie tylko pięknie wygląda na stole, ale i dobrze smakuje. Zobacz, jak je zrobić.

Sernik możesz także udekorować owocami i startą czekoladą
Sernik możesz także udekorować owocami i startą czekoladą123RF/PICSEL

Składniki

na spód:

  • 100 g roztopionego masła
  • 150 g biszkoptów
  • 75 g ciasteczek amaretti

ponadto:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki likieru migdałowego lub esencja migdałowa
  • 300 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 130 g malin
  • 60 g ciemnej czekolady
  • 40 g ciasteczek amaretti
30 min
10 - 12
Do sorbetu możesz również użyć innych owoców leśnych.
Do sorbetu możesz również użyć innych owoców leśnych.123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Biszkopty i amaretti rozdrobnij blenderem. Wymieszaj z masłem. Masę wyłóż na spód tortownicy. Wstaw do lodówki. 

2. Do miski wrzuć jajka, żółtka oraz cukier. Ubijaj w kąpieli wodnej przez ok. pięć minut, aż cukier się rozpuści. Mascarpone zmiksuj z likierem lub kilkoma kroplami esencji. Śmietankę ubij na sztywno. Mascarpone wymieszaj z wystudzoną masą jajeczną i śmietanką. 

3. Maliny rozdrobnij blenderem. 35 g ciasteczek amaretti pokrusz. 40 g czekolady zetrzyj na tarce. Masę serową podziel na trzy części. Jedną wstaw do zamrażarki. Do drugiej części masy dodaj mus malinowy a do trzeciej amaretti i czekoladę. Masę malinową i ciasteczkową naprzemiennie wykładaj na ciasteczkowy spód. Wstaw do zamrażarki na ok. pięć godzin. Udekoruj kulkami zamrożonego kremu, malinami, amaretti i startą czekoladą. 

Zobacz także:

Borys Szyc: Teatr czy filmStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas