Sernik na czekoladowym spodzie
Zamiast wiśni można użyć moreli.
1. 300 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, studzimy. Brązowy cukier ucieramy z 2 jajami na puszystą masę i stopniowo łączymy z czekoladą oraz cukrem waniliowym. Przesianą mąkę dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy.
2. Ser miksujemy ze śmietaną, opakowaniem cukru waniliowego i 75 g cukru na puszystą masę. Dodajemy 2 jaja, dokładnie mieszamy.
3. Wiśnie odcedzamy z syropu. Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy ciasto na brownie. Na nim, na całej powierzchni, układamy odcedzone wiśnie i przykrywamy je masą serową. Pieczemy ok. 40 minut w 180ºC. Sernik zostawiamy w blasze i studzimy co najmniej godzinę. Następnie wyjmujemy i kroimy na równe kwadraciki o wymiarach 4x4 centymetry.
4. 150 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Polewą ozdabiamy każdy kwadracik sernika, układamy je na paterze lub na talerzu i podajemy.