Sernik na zimno z galaretką
Szukasz pomysłu na wiosenne ciasto? Delikatne i puszyste desery z soczystymi truskawkami zachwycą na każdym stole.
Sposób przygotowania:
1. Formę o wym. 23 x 33 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie poukładaj herbatniki - jeden przy drugim. Przezroczyste galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia.
2. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Miksując, wlewaj galaretkę. Masę włóż do lodówki, żeby nieco stężała. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj ją do masy sernikowej. Delikatnie wymieszaj łyżką. Wylej na herbatnikowy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.
3. Truskawki umyj, osusz i oderwij szypułki. Potnij w plasterki. Poukładaj je na masie sernikowej. Galaretkę truskawkową rozpuść w 300 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, zalej nią truskawki. Torcik wstaw do lodówki do stężenia.
Zobacz także: