Reklama

Sernik na zimno z galaretką

Szukasz pomysłu na wiosenne ciasto? Delikatne i puszyste desery z soczystymi truskawkami zachwycą na każdym stole.

Składniki

  • ok. 20 herbatników typu petitki
  • 750 g twarogu sernikowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania przezroczystej galaretki, np. winogronowej
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 400 g truskawek

Sposób przygotowania:

1. Formę o wym. 23 x 33 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie poukładaj herbatniki - jeden przy drugim. Przezroczyste galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. 

2. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Miksując, wlewaj galaretkę. Masę włóż do lodówki, żeby nieco stężała. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj ją do masy sernikowej. Delikatnie wymieszaj łyżką. Wylej na herbatnikowy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia. 

3. Truskawki umyj, osusz i oderwij szypułki. Potnij w plasterki. Poukładaj je na masie sernikowej. Galaretkę truskawkową rozpuść w 300 ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, zalej nią truskawki. Torcik wstaw do lodówki do stężenia.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy