Sernik na zimno z truskawkami
Latem chętnie zajadamy się ciastami pełnymi sezonowych owoców. Truskawki idealnie nadają się do ich przygotowania. Niestety nie każdy dysponuje piekarnikiem, wiele osób nie czuje się też pewnie w przygotowaniu ciast, które mogą opaść i wymagają większych umiejętności kulinarnych. Na szczęście sernik na zimno z truskawkami można przygotować bez pieczenia!
Spód do sernika na zimno z truskawkami możemy wykonać z pokruszonych ciastek. Można je zmiksować lub umieścić w woreczku foliowym i rozwałkować. Do przygotowania serników na zimno idealnie pasują truskawki, ale można też wykorzystać inne owoce sezonowe.
Pokrusz ciastka i wymieszaj z roztopionym masłem. Masę włóż do posmarowanej olejem formy o średnicy 18 cm. Dociśnij równo, by powstał spód ciasta. Wstaw na pół godziny do lodówki.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Mascarpone z cukrem ubij za pomocą robota kuchennego na puszysty krem (nie ubijaj zbyt długo). Dodaj sok i skórkę z cytryny. Żelatynę odciśnij i roztop w małym rondelku, dodaj 3 łyżki kremu i wymieszaj. Przełóż do pozostałego kremu i wymieszaj. Ubij śmietanę kremówkę i połącz z kremem. Część umytych i obranych z szypułek truskawek dodaj do kremu. Nałóż masę do formy i wyrównaj. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Po godzinie, gdy krem nieco stężeje udekoruj pozostałymi truskawkami. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.