Sernik nowojorski
Sernik możesz udekorować listkami mięty lub melisy.
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Ciasteczka rozdrabniamy w mikserze i łączymy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy, ugniatamy, wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, jaja, mąkę, aromat waniliowy, sok i skórkę z cytryny, krótko miksujemy, żeby składniki się połączyły. Masę serową wykładamy na ciasto w tortownicy, wyrównujemy.
Formę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego, nalewamy do niego wodę do połowy wysokości tortownicy i pieczemy 10 minut w 180ºC. Następnie obniżamy temperaturę do 110ºC i pieczemy 30-40 minut. Sernik zostawiamy w piekarniku na godzinę, żeby przestygł.
200 g malin miksujemy blenderem na purée, przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Mus wykładamy na ostudzony sernik, a na wierzchu układamy ścisło pozostałe maliny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Zobacz także: