Sernik pistacjowy

To ciasto jest warte poświęcenia. Rodzina je pokocha.

Czas przygotowania wynosi 70. minut
Czas przygotowania wynosi 70. minut123RF/PICSEL

Składniki

  • 400 g serka mascarpone
  • 400 g serka śmietankowego
  • 400 ml mleka słodzonego skondensowanego
  • 3 łyżki mleka 3,2%
  • 200 g obranych
  • niesolonych orzeszków pistacjowych
  • 200 ml śmietany kremówki
  • aromat waniliowy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 150 g malin
  • listki mięty

Przygotowanie 

Pistacje wsyp do miski i miksuj blenderem do momentu, aż zaczną zbijać się w mokre grudki. Wlej mleko skondensowane i znów krótko miksuj.

Dodaj serek mascarpone, serek śmietankowy i aromat. Śmietanę kremówkę schłodź, ubij i połącz z masą.

Mleko mocno podgrzej, wsyp żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści, przestudź. Wlej wąskim strumieniem do masy serowej i wymieszaj. l Maliny opłucz i osusz.

Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Wlej masę. Łyżeczką uformuj niewielkie wgłębienia.

Włóż w nie maliny. Sernik wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj udekorowany listkami mięty. l Część pistacji możesz zastąpić chałwą albo mielonymi migdałami bez skórki.

Zobacz także: 

„Ewa gotuje”: Rogaliki krucho-drożdżowePolsat
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas