Sernik. Ulubione ciasto Polaków
Od lat konkuruje z szarlotką, ale w ostatnich rankingach kulinarnych sernik wybija się na prowadzenie. Może dlatego, że wciąż stawiamy znak równości pomiędzy sernikiem a innowacją. Tym razem zachęcamy do wykorzystania przepisu gdańskiego cukiernika.
Mąkę, cukier, olej, jajka, mleko, kakao, dżem, sodę i proszek do pieczenia przełóż do dużej miski, a następnie zmiksuj lub wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
Przygotuj masę twarogową. Jajka umyj, rozbij oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzyj z margaryną, dodaj oba rodzaje cukru i dalej ucieraj. Twaróg połącz z mąką i dodaj do żółtek utartych z margaryną; wymieszaj.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie sztywna, połącz ją z masą twarogową. Dokładaj pianę małymi porcjami do masy twarogowej i delikatnie mieszaj, najlepiej drewnianą łyżką.
Do formy przelej najpierw masę kakaową przygotowaną wcześniej. Na nią wyłóż masę twarogową. Ciasto piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C. Po upieczeniu odstaw do zupełnego ostygnięcia. Udekoruj ozdobami cukierniczymi.
Zobacz także inne przepisy na sernik:
Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowym