Sernik. Ulubione ciasto Polaków
Od lat konkuruje z szarlotką, ale w ostatnich rankingach kulinarnych sernik wybija się na prowadzenie. Może dlatego, że wciąż stawiamy znak równości pomiędzy sernikiem a innowacją. Tym razem zachęcamy do wykorzystania przepisu gdańskiego cukiernika.

Składniki
ciasto
- 2 szklanki mąki
- po szklance cukrui mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki dowolnego dżemu, po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- kwiatki i listki cukiernicze do dekoracji
na masę serową
- 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 2 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- sól
- tłuszcz
- bułka tarta do formy
Sernik - wykonanie
Mąkę, cukier, olej, jajka, mleko, kakao, dżem, sodę i proszek do pieczenia przełóż do dużej miski, a następnie zmiksuj lub wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
Przygotuj masę twarogową. Jajka umyj, rozbij oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzyj z margaryną, dodaj oba rodzaje cukru i dalej ucieraj. Twaróg połącz z mąką i dodaj do żółtek utartych z margaryną; wymieszaj.
Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie sztywna, połącz ją z masą twarogową. Dokładaj pianę małymi porcjami do masy twarogowej i delikatnie mieszaj, najlepiej drewnianą łyżką.
Do formy przelej najpierw masę kakaową przygotowaną wcześniej. Na nią wyłóż masę twarogową. Ciasto piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C. Po upieczeniu odstaw do zupełnego ostygnięcia. Udekoruj ozdobami cukierniczymi.
Zobacz także inne przepisy na sernik: