Sernik wiśniowy na mascarpone
Delikatny, puszysty, w smaku jak sernik, choć w jego składzie nie ma twarogu.
Sposób przygotowania:
1. Jajko ubij z cukrem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem formy o śr. 24 cm. Piecz ok. 25 minut w 180°C. Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach gorącej wody. Przestudź. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder do smaku. Wymieszaj. Połącz z letnią żelatyną. Masę wyłóż na wystudzony biszkopt. Wstaw do lodówki.
2. Galaretkę rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Ciasto wyjmij. Rozłóż na nim wydrylowane wiśnie. Zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.
Zobacz także: