Sernik z brzoskwiniami

Pokrojone w kostkę owoce można dorzucić do masy serowej. Jeśli nie masz biszkoptów, użyj kakaowych herbatników.

Ser i brzoskwinia to dobre połączenie
Ser i brzoskwinia to dobre połączenie123RF/PICSEL

Składniki

  • 70 dag twarogu tłustego trzykrotnie mielonego
  • 300 ml śmietanki 30-36 proc.
  • 1 puszka połówek brzoskwiń w zalewie
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 13 dag biszkoptów
  • 2 paczki galaretki brzoskwiniowej
  • masło do formy

1. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 100 ml wrzątku, wystudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z przygotowaną żelatyną, cukrem pudrem, sokiem cytrynowym i 4 łyżkami syropu z zalewy, na koniec delikatnie połączyć z bitą śmietaną.

2. W delikatnie natłuszczonej tortownicy rozłożyć biszkopty, wylać masę serową, wygładzić. Formę owinąć  folią spożywczą, odstawić  do lodówki do stężenia.

3. Galaretki przygotować według instrukcji na  opakowaniu, używając  o 200 ml mniej wody.  Odsączone z zalewy połówki brzoskwiń pokroić w cienkie plastry. Kawałki owoców  rozłożyć na stężonej masie serowej, zalać tężejącą  galaretką, schłodzić.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas