Sernik z brzoskwiniami
Pokrojone w kostkę owoce można dorzucić do masy serowej. Jeśli nie masz biszkoptów, użyj kakaowych herbatników.
Składniki
- 70 dag twarogu tłustego trzykrotnie mielonego
- 300 ml śmietanki 30-36 proc.
- 1 puszka połówek brzoskwiń w zalewie
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 13 dag biszkoptów
- 2 paczki galaretki brzoskwiniowej
- masło do formy
1. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 100 ml wrzątku, wystudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z przygotowaną żelatyną, cukrem pudrem, sokiem cytrynowym i 4 łyżkami syropu z zalewy, na koniec delikatnie połączyć z bitą śmietaną.
2. W delikatnie natłuszczonej tortownicy rozłożyć biszkopty, wylać masę serową, wygładzić. Formę owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki do stężenia.
3. Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu, używając o 200 ml mniej wody. Odsączone z zalewy połówki brzoskwiń pokroić w cienkie plastry. Kawałki owoców rozłożyć na stężonej masie serowej, zalać tężejącą galaretką, schłodzić.