Sernik z fantazją
W dobrym towarzystwie sernik staje się jeszcze smaczniejszy. Skosztuj, a nie zapomnisz tego smaku!
Składniki na 16 porcji:
Na ciasto: 2 szklanki mąki, po szklance cukru i mleka, 3/4 szklanki oleju, 2 jajka, 3 łyżki kakao, 2 łyżki dowolnego dżemu, po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia, kwiatki i listki cukiernicze do dekoracji
Na masę serową: 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego, 2 jajka, 1/2 kostki margaryny, płaska łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, cukier wanilinowy, só
l Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy
1. Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukier, olej, jajka, mleko, kakao, dżem, sodę i proszek do pieczenia przełóż do dużej miski, a następnie zmiksuj lub wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
2. Przygotuj masę twarogową. Jajka umyj, rozbij oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzyj z margaryną, dodaj oba rodzaje cukru i dalej ucieraj. Twaróg połącz z mąką i dodaj do żółtek utartych z margaryną; wymieszaj.
3. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie sztywna, połącz ją z masą twarogową. Dokładaj pianę małymi porcjami do masy twarogowej i delikatnie mieszaj, najlepiej drewnianą łyżką.
4. Do formy przelej najpierw masę kakaową przygotowaną wcześniej. Na nią wyłóż masę twarogową. Ciasto piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C. Po upieczeniu odstaw do zupełnego ostygnięcia. Udekoruj ozdobami cukierniczymi.
Przygotowanie: 65 minut
Porcja: 380 kilokalorii
Składniki na 10 porcji: 2 paczki herbatników, owoc granatu, 2 limonki, 1/2 litra śmietanki 30 proc., 40 dag mielonego twarogu, 4 łyżki cukru pudru, łyżka cukru wanilinowego, 2 płaskie łyżki żelatyny, starta mleczna czekolada
Ponadto: okrągła forma do ciasta ze zdejmowaną obręczą
1. Spód formy wyłóż herbatnikami wierzchnią (ładniejszą) stroną na spód. Przerwy między nimi wypełnij pokruszonymi herbatnikami.
2. Owoc granatu przekrój na pół i wyłuskaj jego miąższ w kuleczkach. Limonki sparz wrzątkiem, a gdy wystygną wytrzyj je do sucha i obierz ze skórki. Wewnętrzną białą warstwę skórki usuń, możesz zeskrobać ją nożem. Zieloną skórkę sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, a po chwili pokrój w paseczki. Z limonek wyciśnij sok.
3. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym.
4. Mielony twaróg wymieszaj z drobno pokrojoną zieloną skórką oraz sokiem wyciśniętym z limonek, a następnie połącz delikatnie z bitą śmietaną.
5. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Mieszaj, aż dobrze się rozpuści. Gdy żelatyna ostygnie do temperatury pokojowej, połącz ją z kremową masą twarogową. Dolewaj ją bardzo powoli delikatnie mieszając. Następnie dodaj miąższ granatu. Krem wyłóż na herbatniki, posyp startą czekoladą. Schładzaj godzinę w lodówce.
Przygotowanie: 110 minut
Porcja: 280 kilokalorii
Składniki na 10 porcji: 25 dag mąki pszennej, 7 dag cukru pudru, 13 dag zimnego masła, jajko, szczypta soli, 1 kg mrożonych wiśni, 1/2 litra soku wiśniowego, 3 łyżki żelatyny, 3-4 opakowania (po 200 g) serka waniliowego, np. Rolmlecz
Ponadto: mąka (lub bułka tarta, lub kasza manna) i tłuszcz do przygotowania formy
1. Mąkę oraz cukier puder przesiej na stolnicę, wymieszaj. Dodaj pokrojone twarde masło i wszystko posiekaj nożem. Następnie wbij całe jajko, dodaj szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.
2. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj na okrągły placek i szybko wylep nim nasmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę do ciasta. Ponakłuwaj ciasto widelcem i od razu wstaw go gorącego piekarnika. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200° C. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia.
3. Żelatynę zalej ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw. Rozmrożone wiśnie umyj, osusz, część odłóż do dekoracji. Sok wiśniowy zagotuj na wolnym ogniu, rozprowadź w nim połowę rozpuszczonej żelatyny, włóż wiśnie i wymieszaj. Następnie rondelek z sokiem odstaw do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć, wylej na przestudzone ciasto i wstaw do lodówki.
4. Serek waniliowy połącz z pozostałą rozpuszczoną żelatyną. Masę serową wylej na zupełnie już zastygłą masę wiśniową. Wstaw do lodówki na godzinę. Udekoruj odłożonymi wiśniami.
Przygotowanie: 150 minut
Porcja: 317 kilokalorii
Składniki na 12 sztuk: 30 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, opakowanie proszku do pieczenia, 3 jajka, 40 dag tłustego twarogu drobno mielonego, 6 łyżek oleju, 6 łyżek mleka 3,2 proc. tłuszczu, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany, opakowanie budyniu waniliowego, po 15 dag malin i jeżyn, najlepiej świeżych, a poza sezonem mrożonych lub z przetworów, łyżka cukru pudru
1. Mrożone owoce rozmroź kilka godzin wcześniej. Owoce z przetworów osącz z nadmiaru soku lub zalewy.
2. Mąkę pszenną przesiej wprost do miski, wymieszaj z połową cukru oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko, 1/4 twarogu, dolej mleko o temperaturze pokojowej. Na koniec wlej olej. Ze składników wyrób gładkie ciasto. Następnie podziel je na 12 równych części. Z każdej uformuj dłońmi niezbyt cienki krążek. Na środku każdego placka ciasta zrób palcami niewielkie wgłębienie. Placuszki ułóż na blasze i odstaw.
3. Śmietanę zmiksuj z pozostałym twarogiem. Gdy składniki połączą się, tworząc gładką masę, dodaj do niej resztę cukru, wbij pozostałe dwa jajka i dosyp proszek budyniowy. Starannie jeszcze raz wszystko wymieszaj.
4. Na każdy placek ciasta nałóż sporą porcję masy twarogowej, wyrównaj. Na wierzchu układaj owoce, lekko je dociskając. Blachę z bułeczkami wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20-25 minut w temperaturze 175° C. Po wyjęciu posyp jeszcze bułeczki odrobiną cukru pudru.
Przygotowanie: 90 minut
Porcja: 265 kilokalorii
Świat i Ludzie 16/2012