Sernik z frużeliną
Składniki
spód
- 220 g herbatników
- 50 g roztopionego masła
masa serowa
- 450 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
- 250 g mascarpone
- 300 g kwaśnej śmietany
- 1 szklanka cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 2 cytryn
- 3 jajka
- 200 g borówek amerykańskich
frużelina borówkowa
- 2 łyżki cukru
- 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 300 g borówek amerykańskich + garść borówek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Herbatniki zmiel w malakserze lub włóż do woreczka i "przeprasuj" wałkiem do ciasta. Okruszki wymieszaj z roztopionym masłem. Tortownicę o śr. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, dno wylep masą ciasteczkową i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
2. Do miski włóż twaróg i mascarpone. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Wsyp budyń, mąkę i skórkę cytrynową. Wymieszaj mikserem (średnie obroty). Dodaj śmietanę i wymieszaj. Mieszając, kolejno dodawaj po 1 jajku, a na końcu wlej sok cytrynowy.
3. Na spód herbatnikowy wyłóż 2/3 masy serowej. Do reszty masy wmieszaj 200 g borówek i wylej na ser bez owoców. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 70-75 minut. Po upieczeniu zostaw sernik na pół godziny w piekarniku przy wyłączonych drzwiczkach - żeby nie opadł.
4. Przygotuj frużelinę: do rondelka wsyp 300 g borówek i cukier. Podgrzewaj, aż owoce puszczą sok i się zagotują. Masę gotuj przez minutę. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj ją do masy, wymieszaj i ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Na wystudzony sernik nałóż masę borówkową i udekoruj borówkami. Wstaw do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc.
Zobacz także: