Reklama

Sernik z frużeliną

Czas przyrządzenia: 145 minut
Składniki dla: 12 - 16

Składniki spód

  • 220 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła

Składniki masa serowa

  • 450 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • 3 jajka
  • 200 g borówek amerykańskich

Składniki frużelina borówkowa

  • 2 łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 g borówek amerykańskich + garść borówek do dekoracji

Przygotowanie:

1. Herbatniki zmiel w malakserze lub włóż do woreczka i "przeprasuj" wałkiem do ciasta. Okruszki wymieszaj z roztopionym masłem. Tortownicę o śr. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, dno wylep masą ciasteczkową i wyrównaj. Wstaw do lodówki.

2. Do miski włóż twaróg i mascarpone. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Wsyp budyń, mąkę i skórkę cytrynową. Wymieszaj mikserem (średnie obroty). Dodaj śmietanę i wymieszaj. Mieszając, kolejno dodawaj po 1 jajku, a na końcu wlej sok cytrynowy. 

3. Na spód herbatnikowy wyłóż 2/3 masy serowej. Do reszty masy wmieszaj 200 g borówek i wylej na ser bez owoców. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 70-75 minut. Po upieczeniu zostaw sernik na pół godziny w piekarniku przy wyłączonych drzwiczkach - żeby nie opadł. 

4. Przygotuj frużelinę: do rondelka wsyp 300 g borówek i cukier. Podgrzewaj, aż owoce puszczą sok i się zagotują. Masę gotuj przez minutę. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaj ją do masy, wymieszaj i ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Na wystudzony sernik nałóż masę borówkową i udekoruj borówkami. Wstaw do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc.

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: sernik | przepis | deser
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy