Reklama

Sernik z jabłkami i rodzynkami

Posypmy cukrem pudrem z wanilią.

Składniki

  • 1 kg mielonego sera
  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cytryna
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki rumu
  • 40 g mąki pszennej
  • 125 g rodzynek

Przygotowanie:

Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Rodzynki namaczamy w rumie z wodą, odcedzamy. Z laski wanilii wyskrobujemy miąższ. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. 50 g cukru karmelizujemy na patelni, dodajemy jabłka, rodzynki i 2-3 łyżki wody. Zaprawiamy mąką pszenną, mieszamy, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z 50 g cukru, a białka ubijamy na sztywno ze 100 g cukru. Ser łączymy z masłem, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, miąższem wanilii, żółtkami, miksujemy. Stopniowo dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy jabłka z rodzynkami, mieszamy.

Reklama

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, wyrównujemy. Sernik pieczemy 75 minut w 160ºC.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy