Sernik z jabłkami i rodzynkami
Posypmy cukrem pudrem z wanilią.
Przygotowanie:
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Rodzynki namaczamy w rumie z wodą, odcedzamy. Z laski wanilii wyskrobujemy miąższ. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. 50 g cukru karmelizujemy na patelni, dodajemy jabłka, rodzynki i 2-3 łyżki wody. Zaprawiamy mąką pszenną, mieszamy, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z 50 g cukru, a białka ubijamy na sztywno ze 100 g cukru. Ser łączymy z masłem, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, miąższem wanilii, żółtkami, miksujemy. Stopniowo dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy jabłka z rodzynkami, mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, wyrównujemy. Sernik pieczemy 75 minut w 160ºC.