Reklama

Reklama

Sernik z kakaową kruszonką

Sernik z ciastem kakaowym i mandarynkami.

Składniki

  • 18 dag masła,
  • 22,5 dag mąki,
  • 20 dag cukru,
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 żółtko,
  • 2 puszki mandarynek (każda po 314 g, po osączeniu 17,5 dag),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 75 dag mielonego twarogu,
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Stopić 12 dag masła. Mąkę wymieszać z 12, 5 dag cukru, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać żółtko i 4 łyżki soku z cytryny. Dolać stopione masło i zagnieść ciasto na kruszonkę. Odstawić ją do lodówki.

Resztę masła utrzeć z 7,5 dag cukru na puszystą masę. Ucierając, dodawać 6 łyżek soku z cytryny i 2 żółtka. Gdy składniki dobrze się połączą, dołożyć twaróg i mannę. Białka ubić na sztywno. Pianę delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać odsączone z zalewy mandarynki.

Reklama

Blachę (23x23 cm) wyłożyć pergaminem. Spód wylepić 3/4 kruszonki. Na to wyłożyć masę serową z mandarynkami. Wierzch posypać resztą kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu sernik ewentualnie oprószyć kakao.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: sernik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje