Sernik z masą makową
Nie masz pomysłu na świąteczne ciasto? Wariacje na temat sernika to świetna inspiracja!
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, 100 g masła, cukru pudru, jajka i łyżeczki proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez pół godziny. Następnie wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
2. Pozostałe masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, wsypujemy cukier kryształ oraz waniliowy i miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy z masą serową.
3. Masę serową wykładamy na ciasto i porcjami nakładamy masę makową z bakaliami. Sernik pieczemy w temperaturze 160°C około 70 minut do zrumienienia. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: