Reklama

Sernik z piernikową nutą

Sernik na piernikowym spodzie ze śliwkami w rumie. Zapach korzennych przypraw sprawi, że wreszcie będzie można poczuć atmosferę nadchodzących Świąt.

Składniki dla: 12

Składniki na spód

  • 100 g pierników katarzynek lub upieczonego domowego piernika
  • 50 g masła

Składniki na masę serową

  • 100 g suszonych węgierek
  • 100 ml rumu
  • 80 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 500 g twarogu potrójnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/8 łyżeczki soli

1. Śliwki pokrój w paseczki i zalej rumem na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (grzanie góra i dół). 

3. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

4. Pierniczki rozdrobnij blenderem i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż okruszki na dno tortownicy, mocno dociskając łyżką. Wstaw formę do piekarnika i piecz spód około 15 minut. 

5. Masło utrzyj robotem razem z cukrem na puszysty krem. Dodaj ser, wciąż ucierając, aż składniki się połączą. Nie przestając ucierać, dodawaj kolejno po jajku i po żółtku. 

6. Na koniec wmieszaj ekstrakt z wanilii, śliwki razem z rumem, mąkę i sól. Wylej masę na podpieczony spód i wstaw ciasto do piekarnika, skręcając temperaturę do 130 st. C. 

7. Piecz sernik 60-80 minut, tak by wierzch był ścięty, ale lekko uginał się pod naciskiem dłoni. Dzięki temu, kiedy wystygnie, będzie kremowy i nie za suchy. 

8. Podawaj w temperaturze pokojowej. Możesz go udekorować złotą farbą jadalną.

Reklama

Zobacz także:

Tekst pochodzi z magazynu

PANI
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy