Sernik z piernikową nutą
Sernik na piernikowym spodzie ze śliwkami w rumie. Zapach korzennych przypraw sprawi, że wreszcie będzie można poczuć atmosferę nadchodzących Świąt.
Składniki
na spód
- 100 g pierników katarzynek lub upieczonego domowego piernika
- 50 g masła
na masę serową
- 100 g suszonych węgierek
- 100 ml rumu
- 80 g miękkiego masła
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 500 g twarogu potrójnie zmielonego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/8 łyżeczki soli
1. Śliwki pokrój w paseczki i zalej rumem na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (grzanie góra i dół).
3. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
4. Pierniczki rozdrobnij blenderem i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż okruszki na dno tortownicy, mocno dociskając łyżką. Wstaw formę do piekarnika i piecz spód około 15 minut.
5. Masło utrzyj robotem razem z cukrem na puszysty krem. Dodaj ser, wciąż ucierając, aż składniki się połączą. Nie przestając ucierać, dodawaj kolejno po jajku i po żółtku.
6. Na koniec wmieszaj ekstrakt z wanilii, śliwki razem z rumem, mąkę i sól. Wylej masę na podpieczony spód i wstaw ciasto do piekarnika, skręcając temperaturę do 130 st. C.
7. Piecz sernik 60-80 minut, tak by wierzch był ścięty, ale lekko uginał się pod naciskiem dłoni. Dzięki temu, kiedy wystygnie, będzie kremowy i nie za suchy.
8. Podawaj w temperaturze pokojowej. Możesz go udekorować złotą farbą jadalną.
Zobacz także: