Sernik z polewą cytrynową
Lekki, puszysty i smakowity sernik z cytrynową nutą z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki
- 1 kg chudego twarogu
- 5 jajek
- ½ szklanki ksylitolu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g jogurtu naturalnego
- skórka otarta z cytryny
- laska wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka truskawek
do dekoracji
- truskawki
- mięta
na polewę
- 120 g serka homogenizowanego
- sok i skórka z cytryny
- 1 łyżka ksylitolu
- 3 łyżki sera ricotta
Przepis pochodzi z 309. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Wybić jajka. Dodać ksylitol, kartoflankę oraz jogurt. Uperfumować skórką otartą z cytryny oraz miąższem z laski wanilii. Wycisnąć sok z cytryny. Zmiksować. Przełożyć do tortownicy - wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem (średnica 24-25 cm).
Wcisnąć całe truskawki. Piec przez 15 minut w temp. 175 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 120 st. C i piec przez 1 godzinę. Z cytryny wycisnąć sok. Połączyć z serkiem homogenizowanym. Dodać ksylitol oraz ricottę. Wymieszać.
Polewą pokryć wierzch sernika. Wstawić do lodówki. Truskawki pokroić w ósemki. Przełożyć do miski. Dodać miętę. Ułożyć na środku schłodzonego sernika.