Reklama

Reklama

Sernik z polewą cytrynową

Lekki, puszysty i smakowity sernik z cytrynową nutą z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 1 kg chudego twarogu
  • 5 jajek
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z cytryny
  • laska wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka truskawek

Składniki do dekoracji

  • truskawki
  • mięta

Składniki na polewę

  • 120 g serka homogenizowanego
  • sok i skórka z cytryny
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 3 łyżki sera ricotta

Przepis pochodzi z 309. odcinka programu "Ewa gotuje".  

Sposób przygotowania:

Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Wybić jajka. Dodać ksylitol, kartoflankę oraz jogurt. Uperfumować skórką otartą z cytryny oraz miąższem z laski wanilii. Wycisnąć sok z cytryny. Zmiksować. Przełożyć do tortownicy - wyłożonej papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem (średnica 24-25 cm).

Wcisnąć całe truskawki. Piec przez 15 minut w temp. 175 st. C. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 120 st. C i piec przez 1 godzinę. Z cytryny wycisnąć sok. Połączyć z serkiem homogenizowanym. Dodać ksylitol oraz ricottę. Wymieszać.

Reklama

Polewą pokryć wierzch sernika. Wstawić do lodówki. Truskawki pokroić w ósemki. Przełożyć do miski. Dodać miętę. Ułożyć na środku schłodzonego sernika.

Polsat

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje