Sernik z polewą czekoladową
Puszyste i delikatne. Serniki – pyszne jak u mamy. Ich smak przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puch. Dodaj twaróg, obie mąki i lekko zmiksuj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Pianę delikatnie połącz z masą serową. Wmieszaj rodzynki, wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową.
2. Na dnie natłuszczonej formy rozłóż herbatniki. Na to wyłóż masę serową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 50 minut.
3. Pod koniec pieczenia sernika wlej do rondelka śmietankę. Wsyp połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, a polewa zacznie gęstnieć, zdejmij ją z ognia. Gorącą polej upieczone ciasto.
Zobacz także: