Reklama

Sernik z polewą czekoladową

Puszyste i delikatne. Serniki – pyszne jak u mamy. Ich smak przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.

Składniki na masę serową

  • 3 opakowania herbatników
  • 1 kg zmielonego półtłustego twarogu
  • 8 jajek
  • 15 g masła
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g rodzynek
  • 20 g skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Składniki na polewę

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki kremowej śmietanki

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puch. Dodaj twaróg, obie mąki i lekko zmiksuj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Pianę delikatnie połącz z masą serową. Wmieszaj rodzynki, wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową. 

2. Na dnie natłuszczonej formy rozłóż herbatniki. Na to wyłóż masę serową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 50 minut. 

3. Pod koniec pieczenia sernika wlej do rondelka śmietankę. Wsyp połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, a polewa zacznie gęstnieć, zdejmij ją z ognia. Gorącą polej upieczone ciasto.

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy