Sernik z polewą czekoladową
Puszyste i delikatne. Serniki – pyszne jak u mamy. Ich smak przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.

Składniki
na masę serową
- 3 opakowania herbatników
- 1 kg zmielonego półtłustego twarogu
- 8 jajek
- 15 g masła
- 1 szklanka cukru (220 g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g rodzynek
- 20 g skórki pomarańczowej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
na polewę
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki kremowej śmietanki
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puch. Dodaj twaróg, obie mąki i lekko zmiksuj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Pianę delikatnie połącz z masą serową. Wmieszaj rodzynki, wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową.
2. Na dnie natłuszczonej formy rozłóż herbatniki. Na to wyłóż masę serową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 50 minut.
3. Pod koniec pieczenia sernika wlej do rondelka śmietankę. Wsyp połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, a polewa zacznie gęstnieć, zdejmij ją z ognia. Gorącą polej upieczone ciasto.
Zobacz także: