Sernik ze śliwkami
Śliwki świetnie smakują i okazale wyglądają. Sezon na wypieki ze śliwkami uważamy za otwarty!

Składniki
na spód
- 110 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 35 g kakao
- 100 g masła
- 1 łyżka wody
na masę serową
- 1 kg twarogu (zmielony 3-krotnie)
- 200 g masła (miękkiego)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 duże jajka
- 1 op. budyniu śmietankowego
na kruszonkę
- 70 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieć, włóż do lodówki na pół godziny.Następnie wylep nim dno formy i piecz 20 minut w temp. 180°C. Przestudź.
2. Z podanych składników zagnieć palcami kruszonkę i odłóż na bok. Śliwki umyj, odpestkuj, pokrój na ćwiartki.
3. Miękkie masło ubij z cukrami na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, a pod koniec dołóż stopniowo twaróg. Na koniec zmiksuj z budyniem.
4. Białka ubij osobno na sztywno.Połącz szpatułką z masą serową. Wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż śliwki (nacięciami do góry). Przykryj kruszonką. Piecz 45 minut w temp.180°C. Studź w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: