Sernik ze śliwkami

Śliwki świetnie smakują i okazale wyglądają. Sezon na wypieki ze śliwkami uważamy za otwarty!

Aksamitny sernik z dodatkiem soczystych śliwek
Aksamitny sernik z dodatkiem soczystych śliwek123RF/PICSEL

Składniki

na spód

  • 110 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 35 g kakao
  • 100 g masła
  • 1 łyżka wody

na masę serową

  • 1 kg twarogu (zmielony 3-krotnie)
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 duże jajka
  • 1 op. budyniu śmietankowego

na kruszonkę

  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieć, włóż do lodówki na pół godziny.Następnie wylep nim dno formy i piecz 20 minut w temp. 180°C. Przestudź.

2. Z podanych składników zagnieć palcami kruszonkę i odłóż na bok. Śliwki umyj, odpestkuj, pokrój na ćwiartki.

3. Miękkie masło ubij z cukrami na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, a pod koniec dołóż stopniowo twaróg. Na koniec zmiksuj z budyniem.

4. Białka ubij osobno na sztywno.Połącz szpatułką z masą serową. Wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż śliwki (nacięciami do góry). Przykryj kruszonką. Piecz 45 minut w temp.180°C. Studź w uchylonym piekarniku.

Zobacz także:

Sernik z ricotty z malinamiStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?