Reklama

​Sernik zebra

Sernik zebra to ciekawy efekt uzyskany przy małym wysiłku. Poniżej podajemy klasyczną, czekoladową wersję zebry, ale też letnią - malinową.

Sernik zebra

Składniki:

Składniki

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • Sól
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g czekolady
  • 250 g twarogu
  • 300 g śmietany
  • 5 łyżek mleka
  • Sok z połowy cytryny
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego do gotowania

Sernik zebra - przygotowanie:

Mąkę, 100 g cukru, szczyptę soli i masło w kawałkach oraz jedno jajko wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na krążek (ok. 32. cm) i wyłożyć nim okrągłą formę do pieczenia. Ciasto nakłuć kilkakrotnie widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Czekoladę pokroić i roztopić w gorącej kąpieli.

Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twarożek i śmietanę umieścić w misce, wymieszać. Kolejno dodawać: żółtka, mleko, sok z cytryny, 150 g cukru i budyń, wmieszać pianę z białek.

Masę rozdzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z płynną czekoladą. Na środek formy nałożyć łyżkę ciemnej  masy, następnie łyżkę jasnej - również na środek tortownicy. W ten sposób - na przemian - nakładać obie masy (cały czas w to samo miejsce). Piec w 175 st. C 40-50 minut.

Reklama

Po 35 minutach przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto ostudzić przy uchylonym piekarniku. Uwolnić z formy.

Malinowa zebra

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 6 jaj
  • 250 g masła
  • 250 g malin
  • 750 g twarogu
  • 4 łyżki skrobi

Malinowa zebra - wykonanie:

W misce umieścić: mąkę, proszek do pieczenia, sól, 50 g cukru, 1 jajko, 125 g masła w płatkach I 3 łyżki zimnej wody. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie.

Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami folii spożywczej na krążek o średnicy 35 cm. Okrągłą formę (26 cm) posmarować tłuszczem i wysypać mąką. W formie umieścić ciasto, docisnąć, formę wstawić na 30 minut do lodówki. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sito. 125 g masła utrzeć z 250 g cukru na kremową masę.

Kolejno dodać 5 jaj. Wmieszać twaróg i 2 łyżki skrobi.

1/3 masy przełożyć do innej miski, wymieszać ze zmiksowanymi malinami i 2 łyżkami skrobi. Na środek formy nałożyć 3-4 łyżki jasnej masy, na to 2-3 łyżki masy malinowej. W ten sposób nałożyć całą masę serową. Piec w 175 st. C przez 50-60 minut.

Zobacz także:

Sernik kokosowy bez pieczenia

Sernik z bezą i brzoskwiniami

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: sernik | przepis na sernik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy