Reklama

Sernik żurawinowy

Waniliowo-pomarańczowy sernik z purée żurawinowym pięknie wygląda na świątecznym stole.

To jeden z najsmaczniejszych zimowych serników, słodki smak został tu przełamany smakiem żurawin. Pieczony w kąpieli wodnej, by pozostał aksamitny, gładki i nie popękał.

Składniki - spód

  • 120 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 40 g orzechów włoskich lub pekan
  • 30 g roztopionego masła

Składniki - masa serowa

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • świeżo otarta skorka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej

Składniki - żurawinowe purée

  • 300 g żurawin, świeżych lub mrożonych
  • 100 g cukru
  • otarta skorka z 1 pomarańczy


Wykonanie spodu

Ciastka, orzechy i masło zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku (ciastka można też pokruszyć tłuczkiem w mocnym woreczku, a następnie wymieszać z masłem i bardzo drobno posiekanymi orzechami).

Na wyłożony papierem do pieczenia spód formy o średnicy 23 cm wysypać masę ciasteczkową, wyrównać.

Podpiec w temperaturze 175ºC około 10 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko  przestudzić.

Reklama

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Wykonanie masy serowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki zmiksować lub wymieszać rózgą kuchenną, nie za długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160ºC przez 50-60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta. Wyjąć, wystudzić.

Wykonanie żurawinowego purée

Wszystkie składniki wymieszać, zagotować i gotować kilka minut do czasu, kiedy wszystkie żurawiny popękają i zmiękną. Zdjąć z palnika, przetrzeć przez sitko, wystudzić.

Purée żurawinowe rozsmarować na schłodzonym serniku.

Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki na 4 pory roku". Wydawnictwo Egmont.


Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy