Sernik żurawinowy
Na diecie bezglutenowej nie musi być nudno. Wystarczy wyeliminować mąkę pszenną, żytnią, jęczmienną i zastąpić je innymi składnikami. Dzięki temu odkryjesz ciekawe smaki, a efekt będzie zaskakujący!

Składniki
na spód
- po 200 g masła i gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- szklanka cukru
- po 50 g mąki ryżowej i kukurydzianej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- sól
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
pozostałe
- 1 kg twarogu sernikowego zmielonego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- 300 g purée z pieczonej żurawiny
- 5 jajek
- 80 ml kremówki 30%
- sos owocowy
Sposób przygotowania:
1. Masło posiekaj, włóż do rondelka i na małym ogniu podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę i mieszając, roztop.
2. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem oraz wanilią. Wlej roztopioną masę czekoladową i zmiksuj. Wsyp mąki, sól i całość zmiksuj.
3. Masę wyłóż do przygotowanej blaszki (26 cm), wyrównaj powierzchnię i posyp posiekanymi orzechami. Piecz przez 25 minut w temp. 160°C. Wystudź.
4. Do miski włóż ser, cukier, mąkę i wanilię. Zmiksuj. Następnie wbij jajka i miksuj dodaj piure żurawinowe i zmiksuj całość na gładką masę. Na koniec połącz ze śmietanką. Masę wyłóż na spód ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temp. 170°C. Następnie zmniejsz temp. do 120°C i piecz 80 minut. Ostudź i polej sosem owocowym.
Zobacz także: