Sernik żurawinowy
Na diecie bezglutenowej nie musi być nudno. Wystarczy wyeliminować mąkę pszenną, żytnią, jęczmienną i zastąpić je innymi składnikami. Dzięki temu odkryjesz ciekawe smaki, a efekt będzie zaskakujący!
Sposób przygotowania:
1. Masło posiekaj, włóż do rondelka i na małym ogniu podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę i mieszając, roztop.
2. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem oraz wanilią. Wlej roztopioną masę czekoladową i zmiksuj. Wsyp mąki, sól i całość zmiksuj.
3. Masę wyłóż do przygotowanej blaszki (26 cm), wyrównaj powierzchnię i posyp posiekanymi orzechami. Piecz przez 25 minut w temp. 160°C. Wystudź.
4. Do miski włóż ser, cukier, mąkę i wanilię. Zmiksuj. Następnie wbij jajka i miksuj dodaj piure żurawinowe i zmiksuj całość na gładką masę. Na koniec połącz ze śmietanką. Masę wyłóż na spód ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temp. 170°C. Następnie zmniejsz temp. do 120°C i piecz 80 minut. Ostudź i polej sosem owocowym.
Zobacz także: