Reklama

Sernikobrownie

Chcesz zaskoczyć gości oryginalnym deserem? Polecamy przepis na sernikobrownie!

Składniki na ciasto

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej

Składniki ponadto

  • 250 g twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g malin

Sposób przygotowania:

1. Obie czekolady połam na kawałki. Przełóż do miski. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą (dno nie powinno dotykać wody). Mieszaj, aż czekolady się roztopią. Do masła wsyp cukier. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku. Następnie wlej przestudzoną czekoladę. Na koniec wsyp przesianą mąkę. Delikatnie zmiksuj. 

2. Do miski włóż twaróg oraz mascarpone. Dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz jajka. Zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Formę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż 2/3 ciasta czekoladowego, wierzch wyrównaj łyżką. Rozłóż masę serową a na niej pozostałe ciasto czekoladowe. Wciśnij maliny. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Wstaw formę z ciastem. Piecz 40-50 min (funkcja pieczenia góra-dół). Wystudź w uchylonym piekarniku.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy