Sernikowa pianka
Puszyste, rozpływające się w ustach wypieki to idealny wybór na letnie popołudnie.
Składniki
na spód
- 225 g ciastek zbożowych (mogą być również czekoladowe)
- 100 g masła
na masę serową
- 1 łyżka żelatyny
- 1 cytryna
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego (np. z wiaderka)
- 400 ml jogurtu greckiego
- 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.
- 2/3 szklanki cukru pudru
dodatkowe
- świeże owoce lata do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ciastka rozkrusz na proszek, zalej roztopionym masłem, wymieszaj. Masą wylep formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 30 minut.
2. Żelatynę zalej gorącą wodą, rozpuść i odstaw, by napęczniała. Cytrynę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj szczoteczką lub ostrą gabką. Następnie zetrzyj drobno skórkę i wyciśnij sok. Twaróg zmiksuj z jogurtem, skórką i cukrem pudrem.
3. Żelatynę zahartuj sokiem i kilkoma łyżkami masy, dopiero wtedy wlej do pozostałej masy serowej. Śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj szpatułką. Masę wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po stężeniu na wierzchu serniczka układaj owoce.
Zobacz także: