Sernikowa pianka
Puszyste, rozpływające się w ustach wypieki to idealny wybór na letnie popołudnie.
Sposób przygotowania:
1. Ciastka rozkrusz na proszek, zalej roztopionym masłem, wymieszaj. Masą wylep formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 30 minut.
2. Żelatynę zalej gorącą wodą, rozpuść i odstaw, by napęczniała. Cytrynę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj szczoteczką lub ostrą gabką. Następnie zetrzyj drobno skórkę i wyciśnij sok. Twaróg zmiksuj z jogurtem, skórką i cukrem pudrem.
3. Żelatynę zahartuj sokiem i kilkoma łyżkami masy, dopiero wtedy wlej do pozostałej masy serowej. Śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj szpatułką. Masę wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po stężeniu na wierzchu serniczka układaj owoce.
Zobacz także: