Reklama

Sernikowa pianka

Puszyste, rozpływające się w ustach wypieki to idealny wybór na letnie popołudnie.

Składniki na spód

  • 225 g ciastek zbożowych (mogą być również czekoladowe)
  • 100 g masła

Składniki na masę serową

  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 cytryna
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego (np. z wiaderka)
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Składniki dodatkowe

  • świeże owoce lata do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Ciastka rozkrusz na proszek, zalej roztopionym masłem, wymieszaj. Masą wylep formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 30 minut. 

2. Żelatynę zalej gorącą wodą, rozpuść i odstaw, by napęczniała. Cytrynę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj szczoteczką lub ostrą gabką. Następnie zetrzyj drobno skórkę i wyciśnij sok. Twaróg zmiksuj z jogurtem, skórką i cukrem pudrem. 

3. Żelatynę zahartuj sokiem i kilkoma łyżkami masy, dopiero wtedy wlej do pozostałej masy serowej. Śmietanę ubij na sztywno i wymieszaj szpatułką. Masę wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na kilka godzin. Po stężeniu na wierzchu serniczka układaj owoce. 

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy