Reklama

Reklama

Sernikowy obłoczek na kruchym spodzie

Pierwsze wrażenie jest najważniejsze. Jeśli zatem chcesz zrobić na kimś dobre wrażenie, zaserwuj mu takie wykwintne smakołyki.

Składniki na spód

  • 100 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła

Składniki na masę

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 300 g twarogu
  • 2 galaretki (cytrynowa i malinowa)
  • 200 ml gorącej wody
  • 5 dag cukru pudru
  • szklanka rozmrożonych malin

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem, po czym wylep nimi dno natłuszczonej tortownicy. Wstaw na godzinę do lodówki. 

2. Do dwóch miseczek wlej po 100 ml wrzątku i rozpuść galaretki. Poczekaj, aż przestygną. 

3. Śmietankę zmiksuj razem z cukrem pudrem. Dodaj twaróg i delikatnie wymieszaj. Podziel masę na pół i każdą wymieszaj z inną galaretką. Do części malinowej dołóż rozmrożone, porządnie odciśnięte z soku maliny i wymieszaj. 

4. Wylej cytrynową część na ciasteczkowy spód i wstaw na kwadrans do zamrażarki. 

Reklama

5. Dolej warstwę malinową i wyrównaj. Wstaw sernik do lodówki i zostaw na kilka godzin. Udekoruj wedle uznania.

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy