Sernikowy obłoczek na kruchym spodzie
Pierwsze wrażenie jest najważniejsze. Jeśli zatem chcesz zrobić na kimś dobre wrażenie, zaserwuj mu takie wykwintne smakołyki.

Składniki
na spód
- 100 g herbatników
- 50 g roztopionego masła
na masę
- 300 ml śmietanki 30%
- 300 g twarogu
- 2 galaretki (cytrynowa i malinowa)
- 200 ml gorącej wody
- 5 dag cukru pudru
- szklanka rozmrożonych malin
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem, po czym wylep nimi dno natłuszczonej tortownicy. Wstaw na godzinę do lodówki.
2. Do dwóch miseczek wlej po 100 ml wrzątku i rozpuść galaretki. Poczekaj, aż przestygną.
3. Śmietankę zmiksuj razem z cukrem pudrem. Dodaj twaróg i delikatnie wymieszaj. Podziel masę na pół i każdą wymieszaj z inną galaretką. Do części malinowej dołóż rozmrożone, porządnie odciśnięte z soku maliny i wymieszaj.
4. Wylej cytrynową część na ciasteczkowy spód i wstaw na kwadrans do zamrażarki.
5. Dolej warstwę malinową i wyrównaj. Wstaw sernik do lodówki i zostaw na kilka godzin. Udekoruj wedle uznania.
Zobacz także: