Sernikowy obłoczek na kruchym spodzie

Pierwsze wrażenie jest najważniejsze. Jeśli zatem chcesz zrobić na kimś dobre wrażenie, zaserwuj mu takie wykwintne smakołyki.

Delikatny tort malinowy możesz udekorować polewą, owocami lub cukrem pudrem
Delikatny tort malinowy możesz udekorować polewą, owocami lub cukrem pudrem123RF/PICSEL

Składniki

na spód

  • 100 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła

na masę

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 300 g twarogu
  • 2 galaretki (cytrynowa i malinowa)
  • 200 ml gorącej wody
  • 5 dag cukru pudru
  • szklanka rozmrożonych malin

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem, po czym wylep nimi dno natłuszczonej tortownicy. Wstaw na godzinę do lodówki.

2. Do dwóch miseczek wlej po 100 ml wrzątku i rozpuść galaretki. Poczekaj, aż przestygną.

3. Śmietankę zmiksuj razem z cukrem pudrem. Dodaj twaróg i delikatnie wymieszaj. Podziel masę na pół i każdą wymieszaj z inną galaretką. Do części malinowej dołóż rozmrożone, porządnie odciśnięte z soku maliny i wymieszaj.

4. Wylej cytrynową część na ciasteczkowy spód i wstaw na kwadrans do zamrażarki.

5. Dolej warstwę malinową i wyrównaj. Wstaw sernik do lodówki i zostaw na kilka godzin. Udekoruj wedle uznania.

Zobacz także:

Sernik z czekoladą - tani przepis na pyszne ciastoInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?